
Lidé, čtěte!
Kečup by měl být hustou, rajčatovou omáčkou, ochucenou kořením, případně octem a dalšími přírodními ingrediencemi, jako jsou cibule, česnek, sójová omáčka, chilli, nebo cukr. Chuťových variant je mnoho, od sladkých přes sladkokyselé, po ostré. Záleží na tom, k jakému účelu má sloužit a k jakému jídlu se hodí.
Vznik kečupu se přisuzuje Asii a Číně, kde byl používán jako prostředek k dochucení jídel, zejména jako omáčka k masu a rybám.
Jsme-li pozorným spotřebitelem a máme-li kečup rádi, měli bychom vědět, co za své peníze kupujeme a jíme.
Opět pro tu část populace, kterou zajímá pouze výhodná cena, nebo výsledky různých podivných testů na internetu, či v televizi, kde se často „testuje“ pouze chuť, cena a obal, tento článek není. Navíc tyto testy spíše zavánějí reklamou, než čímkoli jiným.
Hlavní složkou kečupu, která by nás měla zajímat nejvíce, by měla být čerstvá, dokonale zralá a kvalitní, nenahnilá rajčata, jejichž hmotnostní množství, by mělo být vyšší než 100g rajčat na 100g výrobku! Kvalitní kečupy obsahují minimálně 140g rajčat na100g výrobku. Jestliže se v kečupu vyskytuje více jiné zeleniny nebo ovoce, nejde pak o rajčatový kečup (tomato ketchup), ale jiný druh omáčky. Kvalitní kečup by měl mít chuť rajčat a také přirozenou červenou až mírně červenohnědou barvu.
Do kečupu určitě nepatří škroby, konzervanty, glutamany, antioxidanty, barviva a zejména plísně a toxiny, které se při serózním testování často objevují i u renomovaných značek.
Takže bychom měli číst složení výrobku, sledovat seriózní testy a to nejen u kečupů. Pokud nám na trhu nebude žádný výrobek vyhovovat co do složení a chuti, můžeme si kečup vyrobit doma z vlastních rajčat, z kvalitního sterilovaného rajčatového protlaku nebo loupaných zralých rajčat v konzervě. Receptů je všude spousta a k výrobě žádné chemikálie a škroby nepotřebujeme.
Jestliže přestanou spotřebitelé nekvalitní produkty kupovat, nebudou mít výrobci důvod takové produkty vyrábět a prodejci je prodávat.